XL-boom van spaanderhout

Oude handwerkkunst uit het Ertsgebergte: spaanderhouten boom in zeldzaam XL-formaat.

De spaanders worden stuk voor stuk met de hand afgeschild.

 

Oude handwerkkunst uit het Ertsgebergte: spaanderhouten boom in zeldzaam XL-formaat.

Met de hand uit massief lindehout gestoken. Met zijn hoogte van 90 cm(!) een prachtexemplaar om te zien.

Sinds meer dan honderd jaar horen spaanderhouten bomen bij kerst in het Ertsgebergte. Het kunstige snijwerk werd uitgevoerd door lokale speelgoedmakers. Zij hadden de vaardigheid, de kracht, de ervaring en het geduld om de sierlijke dennenboom uit het ruwe lindehout tevoorschijn te toveren. Deze handgemaakte houten bomen zijn vandaag de dag ware juweeltjes van ambachtelijke volkskunst uit het Ertsgebergte: net zo’n begrip als de Duitse kerstmarkten – en gewild over de hele wereld.
In dit formaat een zeldzaamheid.
Bij Seiffener Volkskunst eG, producent van houten bomen sinds 1958, moet al in december het hout besteld worden voor het vervaardigen van de kunstige bomen die in de kerstperiode van het jaar erop gemaakt zullen worden. De vraag is enorm, de beschikbaarheid beperkt. Daarom is het des te mooier dat wij enkele exemplaren hebben kunnen reserveren voor onze klanten. Helaas gaat het maar om een klein aantal.
Zelfs ervaren handen zijn een hele werkdag bezig met de vervaardiging van slechts 1 spaanderhouten boom.
Alleen perfect recht gegroeid lindehout is geschikt voor verdere verwerking. Hiervan wordt eerst een conische ruwe vorm gemaakt en een 4,5 cm dikke schijf voor de voet. Geheel met de hand wordt het ruwe stuk hout vervolgens spaan voor spaan met een beitel bewerkt. Rondom ontstaan zo meer dan 240 sierlijke krullen: in 8 rijen en in maar liefst 30 etages. Door de krullen vervolgens te ordenen en te bevestigen krijgt de boom het mooie, sierlijke silhouet. De stevig bevestigde massief houten voet houdt hem prima op zijn plek.
Een blikvanger die elk jaar weer goed ontvangen wordt. Ook leuk als set, met kerstmanlaarzen, stijlvol rendier of houten slee, ...
Afmeting ca. 90 cm H, 30 cm Ø. 4,5 cm dikke voet, 20 cm Ø. Gewicht ca. 1,5 kg. Eenvoudig met een zachte, pluisvrije doek of een borstel te reinigen – of door zacht af blazen met de haardroger (alleen koud). Handmade in Seiffen, Germany.

XL-boom van spaanderhout

Best.-No.: 222789, Direct leverbaar

€ 239,- incl. BTW, excl. vast tarief verzendkosten

Meningen

Geef als eerste uw mening over dit product
pu