Potten, pannen & toebehoren

Goede bakpannen: wat echt belangrijk is.

Gebakken gerechten zijn knapperig krokant, smakelijk bruin en overtuigen door hun bakgeur. Verantwoordelijk hiervoor zijn twee nog niet volledig opgehelderde chemische processen, de karamellisering en de Maillard-reactie. Beide vergen hoge temperaturen tijdens de bereiding, die met koken niet bereikt worden.

Kenmerkend voor bakpannen zijn

  • het gebruikte basismateriaal,
  • de coating,
  • het model en
  • het gebruiksdoel.

Een goede bakpan kenmerkt zich door een perfecte combinatie van deze eigenschappen. Verder lezen


Van hittebestendig materiaal van coureurspakken.

€ 29,95

Beschermd tegen licht en goed geventileerd kunt u uw aardappelen, knoflook, appels etc. perfect bewaren.

€ 169,-

Voor het maken van o.a. slagroom, geslagen eiwit, dressings en pannenkoekendeeg.

€ 24,95

Duurzame, professionele kwaliteit van Gäns Stahlwaren (GSW). Met Teflon™-coating.

bijv 24 cm Ø
€ 44,95

Bakplaat van met glasvezel versterkte kunststof voorzien van tefloncoating.

bijv 1,5 l, set van 3
€ 27,95

Voor perfect melkschuim in minder dan 60 seconden.

€ 49,95

Wereldprimeur: grillen met RÖMERTOPF®-keramiek.

bijv Hoekig
€ 39,95

Geniaal harmonica-principe: uittrekbaar tot een breedte van 77 cm. En in een elegant design.

€ 34,95

Handige tablethouder voor in de keuken: compact en veelzijdig te gebruiken.

€ 39,95

Hoogwaardige keramische pan. Krasbestendig. Hittebestendig tot 400 °C.

bijv koekenpan
€ 37,95

Te bereiden, te serveren, te bewaren, in te vriezen, warm te maken en mee te nemen.

bijv plat
€ 33,95

Hoeft niet omgekeerd te worden, plakt niet aan het baksel vast en neem weinig plek in wanneer u hem opbergt.

€ 21,95

Ideaal voor grote en kleine hoeveelheden.

€ 69,95

Gietijzer is de keuze van professionals.

€ 79,95

100 % lekvrij: 2-in-1-uitvoering voor koude en warme, vaste en vloeibare ingrediënten.

bijv 400 ml
€ 19,95

Voor een steenovenpizza zoals u die bij de Italiaan eet.

€ 249,-

Kan tot een hoge temperatuur verhit worden. IJzersterk. Ideaal om snel mee aan te braden.

bijv 24 cm Ø
€ 21,95

Maakt al uw veelgebruikte pannen ­geschikt voor inductie en houdt uw ­gerechten warm op tafel.

€ 49,95

Hoogwaardige pannenset van met de hand gegoten aluminium met diamantcoating en luchtdicht sluitende deksels.

bijv Pan
€ 149,95

Past op alle pannen en is veel meer dan alleen een deksel.

vanaf € 48,-

Met alle uitstekende bakeigenschappen van ijzersterk gietijzer, maar dan minder zwaar en voor een aantrekkelijke prijs.

vanaf € 46,95

Geniaal variabel. Perfect voor ronde en hoekige pannen van verschillende afmetingen.

€ 15,95

Bespaart ongeveer 70 % plek in uw keukenkast.

€ 21,95

Naadloos vervaardigd van stevig edelstaal. Een aanschaf voor het leven.

bijv Opscheplepel
€ 22,95

Knapperige bacon – sneller en eenvoudiger dan ooit.

€ 24,95

Overheerlijk uit de barbecue-wok: lichte groenten voor als bijgerecht.

€ 29,95

Meervoudig bekroond: premium-pannenset met meerlagentechnologie.

bijv Koekenpan met afneembare steel (zonder deksel)
€ 81,95

Veel veiliger: de dubbelwandige magnetronset. Blijft koel aan de buitenkant.

bijv Grote schaal, 2 liter
€ 19,95

Perfect voor blikken en potten. Uiteinden met hittebestendige silicone.

€ 19,95

Nagenoeg onverwoestbaar: met 5-laagse basiscoating met deeltjes van titanium en diamant. Bakt niet aan.

bijv Koekenpan
€ 79,95

Wereldinnovatie: het eerste porselein dat geschikt is voor inductie. Professionele kwaliteit van Eschenbach.

bijv 0,3 l-schaaltje
€ 59,95

De uitstekende warmte-eigenschappen van koper plus de snelheid en de precisie van moderne inductiekookplaten.

bijv Steelpan
€ 275,-

Van met glasvezel versterkte nylon met flexibele, vlakke siliconerand en snijfunctie.

€ 14,95

Perfect gegrilde kippenbouten: zonder moeizaam keren. Zonder plakken.

€ 24,95

Meervoudig bekroonde pannenserie van handgegoten aluminium met diamanten laag & slimme deksel.

bijv steelpan met deksel, 8 Ø, 9,5 cm H, 2 l
€ 89,95

Ga voor de betere vispan: hooggeleidend handgegoten aluminium en een afneembare greep.

€ 139,95

Met bodemventiel in plaats van schenktuit. Ook ideaal voor presenteren en portioneren.

€ 39,95

Maak nu op elke barbecue de lekkerste raclettespecialiteiten klaar.

bijv Barbeclette, set van 2
€ 19,95

Hiermee verbrandt u nooit meer uw handen. De gekookte inhoud blijft gewoon in de pan

€ 19,95

Zonder draaien en begieten een aan alle kanten lekker knapperig gebraden kipje.

€ 27,95

Deze handige steelpan maakt het ingewikkelde au bain-marie verwarmen overbodig.

bijv Klein
€ 35,95

Krasbestendig gecoat, maar kan ook tegen temperaturen tot 400 °C en is geschikt voor inductie.

€ 79,95

Winnaar van onze crêpes-pannentest. Van sterk geleidend handgegoten aluminium met antiaanbaklaag.

€ 69,95

De betere spatbescherming: ruimtebesparende waaier.

€ 26,95

De waarschijnlijk mooiste en functioneelste houder voor kooklepels & co. Van Alessi.

€ 17,95

Zuigt overtollig vet binnen enkele seconden van uw gerechten op.

bijv FatPad-set
€ 29,95

Omeletten en pannenkoeken – eenvoudig, veilig en zonder te knoeien bakken.

€ 35,95

De betere pureestamper:met geïntegreerde pannenlikker.Mede ontwikkeld en aanbevolen door sterkok Jamie Oliver.

€ 16,95
Pagina 1 van 2

Het basismateriaal

Komen koude levensmiddelen in een hete bakpan, dan wordt het bakvet even kouder. Water treedt uit, vlees en vis worden taai en droog. Een goede bakpan houdt veel warmte vast. Ook bij het inleggen van de levensmiddelen blijft de temperatuur hierdoor constant. Vlees en vis worden knapperig en blijven sappig.

Bakpannen worden op gaskookplaten of kookvelden van keramiek niet overal even sterk verwarmd. In bakpannen van mindere kwaliteit worden vlees en vis onregelmatig gebakken en blijven deze op hetere plekken plakken. Een goede bakpan verdeelt de warmte van de kookpit snel en gelijkmatig. Dus kan er niets aanbranden en wordt alles gelijkmatig gaar.

Het vermogen van een bakpan de hitte van de kookpit op te slaan en aan het baksel door te geven, wordt vooral bepaald door het gebruikte basismateriaal.

Aluminium

Aluminium is zeer licht, geleidt warmte goed, houdt deze echter maar kort vast. Aluminium reageert met sommige levensmiddelen, bakpannen van aluminium moeten daarom gecoat worden. Een goede bakpan van aluminium heeft een dikke bodem, die bovendien ferromagnetische lagen bevat. Een dergelijke bodem verdeelt de warmte beter.

Edelstaal

Edelstaal is roestvrij en levensmiddelenecht. Het houdt warmte beter vast dan aluminium, geeft deze echter veel langzamer door. Een goede edelstalen pan heeft een sandwich-bodem of een koperen bodem om de warmtegeleiding te verbeteren.

Edelstaal kan in geringe hoeveelheden nikkel bevatten. Nikkelallergiepatiënt moeten daarom uitsluitend gecoate edelstalen bakpannen gebruiken.

Giet- en smeedijzer

IJzer geleidt warmte vier maal beter dan edelstaal. Door het hoge gewicht houdt het warmte zeer goed vast. Verhitten lukt zo beter en ook bij het opdienen aan tafel blijft de inhoud van de pan langer heet. Smeedijzer heeft door het lagere koolstofgehalte een grotere stevigheid dan gietijzer. Bakpannen van smeedijzer zijn daardoor in de regel lichter, hebben echter ook een kleiner vermogen om warmte op te slaan.

Door voortdurend gebruik vormt zich bij het juiste onderhoud een patina in de bakpan dat een coating vervangt en het ijzer beschermt tegen corrosie. Keukenprofessionals zweren bij ijzeren bakpannen. Een goede ijzeren bakpan herkent u vooral aan het hoge gewicht, dat al naargelang de grootte 4 kg kan bereiken.

Koper

Koper heeft na zilver het beste warmtegeleidende vermogen van alle metalen. Het zorgt bij een laag gewicht voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling in een bakpan. Koper neemt bij verhitting verschillende kleuren aan. In de loop der tijd vormt zich een patina. Koper is een zeer zacht metaal en gevoelig voor kleine krasjes. Traditioneel wordt koperen vaatwerk gereinigd met citroensap en zout.

Een goede koperen bakpan is binnenin gecoat met tin of edelstaal want koper reageert met sommige levensmiddelen.

Bacteriën kunnen op koper niet overleven. Daarom zijn de buizen voor de drinkwatervoorziening van koper net als deurklinken en venstergrepen vaak van messing (80% koper) zijn.

Inductiegeschiktheid

Niet ieder basismateriaal is geschikt voor elke kookplaat. Bakpannen van aluminium of koper functioneren alleen op een gaskookplaat of een keramiek-kookzone. Sommige koperen pannen hebben ook een ferromagnetische laag die ze geschikt maakt voor inductie. Een speciale sandwichbodem maakt ze ook geschikt voor een inductiezone. De meeste bakpannen van edelstaal of ijzer kunt u op alle warmtebronnen gebruiken.


De coating


Een goede coating voorkomt dat gerechten bij het bakken vastkoeken.

PTFE-coatings zoals Teflon™, Autograph 2™, Circulon™ of Swiss Diamond™ voorkomen het vastkoeken absoluut. Ze verdragen temperaturen tot 260° C, die evenwel bij het verhitten of bij het flamberen snel overschreden kunnen worden. Ook krast PTFE gemakkelijk. PTFE-gecoate bakpannen gaan langer mee als ze met de hand afgewassen worden. Goede PTFE-coatings worden vervaardigd zonder het voor het milieu en de gezondheid schadelijke perfluoroctaanzuur (PFOA).

Coatings van email zijn ongevoeliger dan PTFE-coatings. Ze behouden daardoor hun antiaanbak-eigenschappen wat langer. Email kan sterke hitte verdragen, het leent zich daardoor goed voor het snel en goed aanbraden. Email is stootgevoelig en kan beschadigd raken.

Coatings van aluminium-, titanium- of siliciumkeramieksoorten zijn aanzienlijk krasvaster. Een verblijf in de vaatwasser doorstaan ze moeiteloos. Keramiekcoatings zijn geschikt voor temperaturen tot 400° C, ze verliezen het antiaanbakeffect echter sneller dan PTFE-coatings.

Bakpannen waarvan de coating beschadigd is, zijn niet alleen niet om aan te zien. Ook met het oog op uw gezondheid zou u ze niet meer moeten gebruiken.

Bakpannen van giet- en smeedijzer zijn ongecoat. Bakgeuren kunnen zich zo uitstekend ontplooien. Dit leidt tot een onvergelijkbare smaak van het eten. Ze zijn absoluut ongevoelig voor hoge temperaturen en krassen. Een goede ijzeren bakpan kan tientallen jaren meegaan. Het effect van een antiaanbaklaag bereikt u hier door een royaler gebruik van bakvet.


Het model


Het model vloeit voort uit de functie. Dat geldt ook voor bak- en braadpannen. Er zijn ovale pannen voor vis, bakpannen met een extra vlakke rand voor pannenkoeken en crêpes, diepe pannen voor het braden en smoren, bakpannen met een geribbelde bodem voor het grillen, wokpannen voor de Aziatische keuken, decoratieve bakpannen voor het serveren van aparte gerechten en vele andere.


De greep


Hoe zwaarder een bakpan is, des te belangrijker is een duurzame en stabiele verbinding tussen bakpan en handgreep. Simpele kunststoffen handgrepen raken uit model door de hitte en beginnen na korte of langere tijd te klapperen. Goede houten grepen blijven daarentegen in model en stabiel.

Bakpan en handgreep uit één stuk vervaardigen kost wel wat, maar ziet er het beste uit. Gelaste grepen doen het net zo goed, zijn echter aanzienlijk voordeliger. Bakpannen van mindere kwaliteit hebben geklonken grepen, bij de klinknagelkoppen aan de binnenkant van de bakpan blijven vaak ongewenste restjes achter.

Een goede handgreep ligt goed in de hand en beschermt tegen verbrande vingers bij het werken met uw bakpan. Een afneembare handgreep is praktisch als u gerechten in de bakpan in de oven gratineert, warmhoudt of de bakpan ruimtebesparend wilt opbergen.


Voor elk doel de juiste pan


In een bakpan van aluminium met PTFE-coating voelen delicate gerechten als vis, crêpes of spiegeleieren zich het best. Het lichte gewicht vergemakkelijkt het hanteren en het elegante omkeren van crêpes ook zonder spatel. Ook wie vetarm wil bakken, kan het beste een bakpan met coating nemen.

Keramisch gecoate bakpannen van edelstaal zijn net zulke allrounders als aluminium-bakpannen. Daarin kunnen gerechten die een gematigde hitte nodig hebben, net zo klaargemaakt worden als bij hoge temperaturen gebakken vlees of groente.

Het snel aanbraden van steaks en het knapperig bruin bakken van aardappelen lukt in een gietijzeren bakpan het beste. Smaak en textuur van de levensmiddelen kunnen zich hier optimaal ontplooien. De geslaagde bereiding van delicate levensmiddelen als vis of eiergerechten in een bakpan van gietijzer vereist veel ervaring.

Een koperen bakpan is in de keuken net zo decoratief als voor het opdienen aan tafel. Door de goede warmtegeleiding is zo'n pan perfect voor de gaskookplaat en voor delicate gerechten. Uit de Franse keuken is de koperen pan niet weg te denken. Als de binnenkant gecoat is met edelstaal dan kunt u er ook mooi in flamberen.


De perfecte bakpan


Eén type voor alle doeleinden is er dus niet. Bij Pro-Idee vindt u in plaats hiervan voor elk doel precies de juiste bakpan om mee te werken:

  • Zoekt u een allround-pan om mee te beginnen, dan maakt u met een keramisch gecoate bakpan zoals ons premium-model van Schulte-Ufer de juiste keuze.
  • Wilt u vaak vis of eieren bereiden, dan zijn PTFE-gecoate bakpannen zoals onze Anolon- of Diamond Lite-bakpannen van Norbert Woll de beste keuze.
  • Liefhebbers van snel aangebraden steaks kunnen het beste een gemakkelijk te onderhouden, email-gecoate gietijzeren bakpan nemen.
  • Wie gasten graag in stijl onthaalt en voor zijn lievelingsgerechten al de juiste bakpannen heeft, zou de keramisch gecoate koperen bakpan uit onze voor inductie geschikte koperen-pannenserie kunnen overwegen.
  • Bereidt u graag meer speciale gerechten, dan vindt u zeker de juiste speciale bakpan in onze onlineshop.
pu