Mobile atoommodel van Niels Bohr

Icoon van de natuurkunde: het atoommodel van Bohr als artistieke designermobile. Elk exemplaar is uniek.

Icoon van de natuurkunde: het atoommodel van Bohr als artistieke designermobile. Elk exemplaar is uniek.

Gemaakt ter gelegenheid van het 100e jubileum van het model. Van het Deense Flensted Mobiles, in samenwerking met het Niels Bohr-instituut, Kopenhagen.

In 1913 vatte de Deense natuurkundige Niels Bohr de toenmalige wetenschappelijke kennis samen in een revolutionair atoommodel, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de theoretische natuurkunde. Om de onderzoeker te eren kreeg het model de naam van zijn bedenker. In 1922 ontving Bohr de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
Een wonder van de natuur - schitterend uitgebeeld.
In het midden hangt de atoomkern (2 cm Ø) van goudkleurig geverfd hout. Zowel deze kern als vijf open, millimeterdunne, gebogen stangen van edelstaal, die elk zijn voorzien van twee elektronen-bolletjes van edelstaal (0,6 cm Ø), hangen aan een bijna onzichtbare, fijne draad van katoen en polyester. De banen draaien permanent om de kern – een aanblik die op een meditatieve manier rustgevend is en die door de schoonheid ervan zowel de beschouwer als het mobiel niet onberoerd laat. Bij elke luchtstroom komt de lichte mobile in beweging.
Elk exemplaar is met de hand gemaakt en uitgebalanceerd.
Afmeting 27 x 27 cm. Gewicht 14,5 g. Incl. 1 m ophangdraad van nylon. Made in Denmark

Het Deense familiebedrijf Flensted maakt al 62 jaar heel bijzondere mobiles.

De mobile-experts werken zelfs samen met het Guggenheim Museum en het Museum of Modern Art, beide te vinden in New York.

Meningen

4.7/5 3 beoordelingen
Uw mening over het artikel weergeven
top

Bestelhotline

  • Op werkdagen van 08.00 tot 20.00

Wij zullen uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

pu